De DoodDe dood hoeft niet een overdracht te zijn van het leven naar de dood.


De dood komen we vele malen in ons leven tegen, het is het veranderen van de evolutie van de mens, je oude ik is toe aan veranderingen. De dood is het afsluiten van een oude fase in je leven waarin je doorleefd bent en toe bent aan nieuwe leermomenten. Een fase waarin je te kennen geeft dat je open staat voor vernieuwingen. Ik noem dat ook de dood.

Vaak zeg ik dan, ik wil dit niet meer, zo wil ik niet leven. En maak dan voor mezelf de keuze om het oude stuk waarin ik zit, te veranderen. Los te laten en om te zetten in openingen, ik ga doen, creëren.


Nieuwe grenzen stellen


Uiteraard ben je soms niet in staat om meteen te veranderen en te creëren. Omdat je omgeving het niet toelaat dat je oude patronen wilt verbreken. Maar toch probeer ik het, door mezelf de ruimte te geven. Zet voor mezelf de nieuwe lijnen uit en blijf kijken hoe en waar ik de ruimte krijg, soms drastisch of soms met kleine stapjes, dat voor elkaar te krijgen wat ik voor ogen heb. Maak keuzes en ervaar de gevolgen van mijn keuzes. Zo zet ik steeds weer kijkend en invoelend, mijn nieuwe ik in mijn nieuwe leven. En krijg ik ruimte om te groeien. In deze fase, doe je mensen altijd pijn, maar zoals ik dan weer zeg, doe het wel in liefde. Dat is een diep bewustzijn, als je in liefde kwetst, maak je de keuze om grenzen te verleggen en om te ontwikkelen en te groeien. Niet alleen voor je zelf maar ook de omgeving krijgt de kans om oude patronen te verbreken. Jij bent dan de persoon die het proces in werking zet.


Een mens heeft het leven gekregen om zich te ontwikkelen in de ziel en geest. Het heeft diverse opdrachten in het leven, die doorleefd moeten worden. Juist door oude stukken in jezelf te laten sterven, kan een geboorte ontstaan. Als ik naar mijn omgeving kijk, zie hoe er mensen zijn die hun grenzen bewaken, het krampachtig vasthouden van hun waarheid. Echter vergeten zij dat er ook andere waarheden zijn. Het open stellen is een ‘must’ als je wilt groeien, in nieuwe situaties wilt komen om je nieuwe ik te ontdekken, spannend!


Iedere tijd en fase van het leven heeft zijn eigen waarheid, zienswijze en gevoeligheid, zoals iedereen die zelf ervaart. Dus alles bij elkaar een heel complex gebeuren. Het blijft een levenslang proces om met de wijsheden van de tijd en de groei van je nieuwe ‘ik’ bezig te zijn.

Soms gaat het snel en soms maak je gevoelsmatig kleine stapjes, blijf jezelf trouw en laat je oude ik in stukjes los.


Maak regelmatig de balans op van wie je bent en waar je staat. Je ervaart dan dat je onderweg in het leven veel hebt los moeten laten, soms bewust en vaak ook onbewust. Vele malen ben je gestorven om te veranderen zoals je voelt en denkt dat het zou moeten en zijn. Er passeren oude situaties en anekdotes, die komen opnieuw tot leven. Dat geeft dan ook weer nieuwe inzichten. Het hoort bij het afsluiten en weg zetten van momenten waar je niet meer deel van wilt zijn. Er staat een nieuwe dag op je te wachten en gelukkig zijn er lieve mensen waar je geen verstoppertje bij hoeft te spelen. Je mag jezelf laten zien en zijn. Dank je wel tijd, dat je me de tijd gaf. Om dood te gaan en te veranderen in mezelf, vernieuwend in het leven te staan in al zijn dimensies.

Ik daag mezelf altijd uit om mijn innerlijke te leren kennen, zoek mijn grenzen en mogelijkheden altijd op. Voordat ik echt deze wereld stoffelijk ga verlaten wil ik weten waartoe mijn ziel in staat is en wie ik ben.


Je bent hier op aarde om te groeien in je ziel en geest, geef jezelf de tijd het is een proces. Groeien doet pijn en geeft verdriet, maar is een kracht van binnen.

Leef je leven!